domingo, 16 de septiembre de 2007

GEGANT ENRIC GRANADOS


in català

El Gegant Enric Granados neix amb l´intenció de difondre el nom i el record d' aquest artista il.lustre i Universal. Pertany a la Coordinadora de Geganters i Grallers de les Terres de Lleida. Batejat el diumenge 2 de Octubre del 2005 dins els actes festius de la Tardor amb motiu del 10é Aniversari de Lleida com a Ciutat Gegantera de Catalunya.Amb aquest gegant s' ha volgut respectar al màxim la seva imatge; amb una acurada recerca visual històrica, tenint en compte les seves particularitats físiques (ulls, pentinat, nas bigoti, etc. ) i vestimenta de l' època, plena de petits detalls. Ha estat realitzat per també artistes lleidatans: Herrera i Bragado, que composen el taller obrador i espai d' art la Xamba, amb el suport de la dissenyadora, modista i estilista també Lleidatana Maria Cucurull i el seu equip de professionals.La mà dreta del gegant agafa suaument una partitura en blanc que simbolitzen els projectes inacabats i que no van veure la llum degut a la malaurada i sobtada mort. La seva mà esquerra reflexa un acte gestual innat que podria marcar un compàs.La seva alçada es d' uns tres metres i setanta centímetres i per la seva construcció s' ha emprat el sistema tradicional dels constructors de Gegants Catalans amb Cartró pedra.Cal destacar que el seu primer acte oficial va estar al Auditori lleidatà que casualmente també porta el seu nom, a la presentació del llibre EL Rossinyol Abatut del Nord-Americà Milton, John W. de Pagès Editors col·lecció Lo marraco Publicat 28/11/2005El rossinyol abatut és una obra lluminosa que, mentre va desgranant l'època d'Enric Granados -nascut a Lleida el 1867 i mort en el naufragi del Sussex, al canal de la Mànega, el 1916-, recrea una biografia íntima del compositor. El lector podrà resseguir els seus passos pels carrers de Barcelona, Tiana, Puigcerdà, Olot, Igualada, Sitges i Sant Salvador. Els trets més rellevants de la trajectòria de Granados prenen nova vida i, de mica en mica, es van desvelant en aquest llibre els misteris d'una existència complicada, romàntica i amb un final tràgic. S'hi pot retrobar l'odissea de l'artista, des dels contratemps i fracassos fins als èxits i triomfs, des de Catalunya fins a Londres, passant per Madrid, París, Nova York i Washington.
Per qualsevol dubte, crítica constructiva, suggeriment o curiositat referent aquest tema, Cultura Popular i/o Projectes Escultórics, pot ficar-se amb contacte a http://www.laxamba.com/ o als telèfons 629 720 991 / 630 166 642.




en castellano
El Gigante Enrique Granados.


El gigante Enrique Granados nace con la intención de difundir el nombre y el recuerdo de este artista ilustre y universal. Pertenece a la Coordinadora de “Geganters i Grallers” de las tierras de Lleida. Bautizado el domingo 2 de Octubre del 2005 dentro del programa de Fiestas de Otoño con motivo del décimo aniversario de Lleida como “Ciutat Gegantera”( acto en el que se concentran grandes cantidades de asociaciones y grupos culturales relacionados con el mundo de los gigantes y se realiza cada año en diferentes lugares de la geografía Catalana, uno de los requisitos obligados es realizar un monumento a los gigantes ).
Con este gigante se ha querido respetar al máximo su imagen, con un minucioso trabajo de búsqueda de imágenes, teniendo en cuenta sus particularidades físicas (ojos, peinado, nariz, bigote, etc...) y vestimenta de la época, llena de pequeños detalles. La mano derecha del gigante porta suavemente una partitura en blanco que simbolizan los proyectos inacabados que no vieron la luz a causa de su repentina muerte. Su mano izquierda refleja un gesto innato que podría marcar un compás. Su altura es de unos tres metros y setenta centímetros y para su construcción se ha utilizado el sistema tradicional de cartón piedra, utilizado por los constructores de Gigantes Catalanes. Cabe destacar que su primer acto oficial fue en el Auditorio Leridano que casualmente lleva su nombre, en la presentación del libro “El Rossinyol abatut” (El ruiseñor abatido) del NorteAmericano Milton, John W. De Pagès Editores colección Lo Marraco.
Esta luminosa obra publicada el 28/11/2005 recrea una biografía íntima del compositor mientras desgrana la época en la que vivió el artista nacido en Lleida el 1867 y muerto en el naufragio del Sussex, en el canal de la Mancha el 1916. El lector podrá seguir sus pasos por las calles de Barcelona, Tiana, Puigerdá, Olot, Igualada, Sitges y San Salvador. Los rasgos relevantes de su trayectoria, se desvelan con los misterios de una vida complicada, romántica y lamentablemente con un final trágico. Encontramos la Odisea del artista, des de sus contratiempos y fracasos iniciales pasando por los éxitos y triunfos, de Cataluña a Londres, pasando por Madrid, París, Nova York y Washington.
Para cualquier duda, crítica constructiva, sugerencia y curiosidad referente a este tema. Cultura Popular y/o Proyectos Escultóricos, puede ponerse en contacto con nosotros en nuestra pagina web: http://www.laxamba.com/ o en los teléfonos 629720991 / 630 166 642.

proceso de construcción del gigante (part 1/2)
proceso de construcción del gigante (part2/2)

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Felicitat pel vostre treball

Santiago dijo...

Hola, me gustaría saber cuál sería el precio d ela cabeza de un gigante, ¿tendría que mandar un boceto o algo asi? mi correo electrónico es: cabezudo_santi@hotmail.com
Saludos